Permalink

3

Næste version af WWW er på vej

Jeg havde egentlig tænkt mig at kalde denne blog for “Næste generation af iværksættere er på vej”. Så kom jeg til at tænke over, hvad det baserer sig på. Jeg snakker selvfølgelig om de nye gTLD domænenavne. Der er ikke tale om nogen teknisk opdatering, som forandrer internettet. Nej, tværtimod er der tale om alle de nye top-level domænenavne, som ICANN har modtaget ansøgninger om.

Generic Top Level Domain (gTLD)

Lidt hurtig baggrundshistorie… Vi har været vante til at bruge .dk domæner for danske hjemmesider, .se domæner for svenske hjemmesider osv. Det var starten. Så kom de første gTLD’er, som var .com, .net osv. Senest har vi set det populære .nu domæne (som egentlig er svensk, men passer godt på det danske ord “nu”, fx brugt sammen med www.blivpolitibetjent.nu) og senere .biz, .pro osv.. Nu har ICANN åbnet op for, at alle og enhver (mod den nette sum et par millioner dollars) kan ansøge(!) om at få registreret ethvert tænkeligt gTLD. Det kan blive registreret til offentlig brug eller til lukket brug.

I løbet af ansøgningsperionden er der søgt over 1000 gTLD’er, og lidt over 600 ventes at blive godkendt. De vil blive tilgængelige lidt efter lidt henover de kommende år. Nogle af de mest interessante gTLD’er som kommer er bl.a.:

 • .app
 • .bike
 • .blog
 • .chat
 • .dating
 • .email
 • .fan
 • .guru
 • .gratis
 • .mail
 • .menu
 • .ninja
 • .online
 • .shop
 • .sport
 • .web

Det spændende ved de nye gTLD’er to ting: 1) De mange nye anvendelsesmuligheder af domænenavne og Internettet iøvrigt (set fra et usability-synspunkt). 2) Om det fuldstændig ødelægger folks forståelse for, hvordan tingene hænger sammen.

Et par eksempler på gTLD’er, som er blevet ansøgt (og godkendt) indeholder alt fra .bike, .bmw, .cocacola, .app, .web, .shop, .sexy og endda .cloud (som Amazon naturligvis har søgt om til lukket brug – tak…).

Helt nye anvendelsesmuligheder

Jeg bruger i øjeblikket lidt tid på UngIværk facebook-gruppen, hvor nye unge iværksættere kan komme ind, stille en masse spørgsmål og ofte få svar. Tænk over mulighederne for nye online-iværksættere, når der kan registreres branche- eller geo-specifikke domænenavne indenfor alverdens kategorier. Hvem ville ikke gerne eje hotels.cph og lave en prissammenligningsside for hoteller i København, eller taxi.nyc og starte et taxa-selskab i New York City af samme navn (ok, lidt voldsomt når yellow-cap sidder på det hele, men tanken er da god!)?

Meebox har lavet en side til registrering af gTLD domæner. De er lidt specielle, da der er mange ting, som der tages forbehold for. Langt de fleste af de nye gTLD’er har det, som de kalder en “sunrise” periode. En periode, hvor trademark holders kan blokerer for registrering af deres varemærke. Fx er det ikke sikkert, at Coca Cola synes, at nogen skal kunne købe coca-cola.sexy og (mis)bruge det til alverdens ting. Når først de bliver givet fri, er det first come, first served. Så handler det om at være hurtig på tasterne. De første gTLD’er bliver frigivet her i starten af ’14 (bl.a. .bike og .menu). Der står der mere om på Meebox’ side, hvor du også har mulighed for at skrive dig op til et nyhedsbrev, som holder dig orienteret.

Skal du have et domæne med et af de nye gTLD’er? Hvis ja, hvilket? Mon ikke Meebox skal have registreret et par stykker…

Author: Anders Eiler

Anders er serie-iværksætter, programmør og teknisk chef hos Meebox. Uddannet cand.polyt ved Aalborg Universitet og tosset med det meste sport.

3 Comments

 1. Jeg er blot bange for at vi kommer til at se en overflod af ikke særligt kreative affiliate hjemmesider, som blot har til formål at få et sigende domænenavn, endnu værre end det er idag.

  Samtidig med erfaringen om at “almindelige internet brugere” idag kan virke en smule skræmte over alle sider som ikke slutter på .dk eller .com, vil der nok gå nogle år før de kan udnytte deres fulde potentiale.

 2. Jeg vil også tro at vi ser en MASSE ubrugelige sider m. affiliate indhold.

  Desuden kan jeg heller ikke se logikken i at tilføje disse. Det vil skabe forvirring og så skal man hen og huske en masse mærkelige endelser!

  Mvh.
  Louise

  • Jeg vil også tro at vi ser en MASSE ubrugelige sider m. affiliate indhold.

   Har vi ikke allerede det? 🙂 Men nej, det bliver nok ikke bedre. Mellem forvirringerne kan vi håbe, at der kommer en masse brugbart indhold på de nye TLD’er, og (ikke mindst) at folk kan finde ud af det. Heldigvis bliver det indfaset over en årrække, og ikke med et “big bang”.

Skriv et svar

Required fields are marked *.