Permalink

3

Eksisterer privatlivets fred endnu?

privacy-policy-main

Min gode ven og ansatte i Meebox, datalogi-uddannede Christian Iversen, er i gang med at starte sin egen blog op på christianiversen.dk (the art of hacking – not the bad kind). Den kommer til at omhandle it-sikkerhed, programmering og andre it-nørdede emner. Sammen med ham er jeg i gang med at skrive et par blogs omkring NemID, hvordan det virker, dets opbygning og hvad det egentlig laver. Alt sammen med udgangspunkt i emnet: It-sikkerhed og overvågning.

I den forbindelse faldt jeg i morges over en ny blog fra PHK med overskriften: “Farvel til privatlivets fred“. Små 12 timer efter den blev lagt online, er der kommet 12 kommentarer til den, som bygger videre på herlighederne. Det var kl 09:00 i morges. Nu, kl 19:55, har det været en af topnyhederne på TV 2, og er i alle større dagblade. Jeg synes, at du skal læse hele bloggen, som PHK skrev (linket ovenfor). Hvis ikke du har tid, har jeg skrevet et kort resumé nedenfor:

Farvel til privatlivets fred – frit resumé

Tilbage i 90’erne mente højtuddannede professorer, at det var fuldstændig utænkeligt, at staten systematisk ville overvåge befolkningen. Til det var dennes intelligens simpelthen for høj. Den almene sunde fornuft ville sige fra, så snart politikerne forsøgte på sådan noget skidt. Alligevel har vi i dag, små 20 år efter, ladet os fuldstændig forblinde af blinkende teknologiske gadgets, der tillader os at spille Angry Birds på farten, og bruge hand-gestures til at styre volumen på vores TV-apparater.

Hvis en person bliver udvalgt af en af de amerikanske efterretningstjenester, har de vha. de forskellige Patriot Acts, PRISM ol., adgang til at læse dig over skulderen. Google, Facebook, Microsoft, Yahoo, Apple osv. – alt, hvad der foregår og kommer igennem en amerikansk server eller fiber-forbindelse, bliver logget. Det ved vi takket være vores whistle-blower. Allerede nu er det top-historie i TV 2 Nyhederne kl. 19:00. Hvis du er amerikansk statsborger, behøver du dog ikke blive helt så parnoid. Det er nemlig kun ikke-amerikanere, som uden hæmninger kan blive overvåget. Er man amerikansk statsborger, skal overvågningen først godkendes af den hemmelige “FISA”-domstol. En domstol, som ingen alligevel ved hvem er, eller hvordan agerer.

Amerikanerne (og især de amerikanske politikere) mener, at de gør det for at beskytte sig selv. Men er dit privatliv en pris, du vil betale for? Vel og mærket på bekostning af, at du intet kan gøre ved denne overvågning? Der findes ikke nogen klageinstans, eller andet du kan henvende dig til. Det eneste du kan gøre er at blive ved med at spille Angry Birds på din iPhone, mens GPS’en gemmer hvor du er på hvilket tidspunkt, og Apple operativsystemet logger hvad du laver, og hvilke SMS’er du sender.

Man kan måske gøre det sværere for disse efterretningstjenester at overvåge dig, såfremt der anvendes krypterede linjer til at kommunikere via. Det kræver bare, at krypteringen er sikker i begge ender af forbindelsen. Kan vi stole på, at Google, Microsoft, Apple, Yahoo osv. har styr på dette? Not really.

< /resumé >

Som PHK siger, har faglærte haft denne mistanke længe. Nu er den endelig begrundet og “out in the open”. Og hvad så? Hvad kan vi gøre ved det? Det eneste håb er vel, at EU stiller sig på bagben, og forsøger at gøre noget ved det. Samtidig har vi en dansk regering, som netop har vedtaget mørklægningsloven (var det ikke sådan, at den hed?), og tvangsinstallerer et stykke software, som kræver fuld administratoradgang, på samtlige danske PC’er. Godmorgen…

Nogle mere detaljerede informationer omkring PRISM kan læses på 9to5Google.com, som fortæller begge sider af sagen. PRISM, for de der ikke ved det, er det (hemmelige) program, som NSA anvender til at aflæse data fra de store amerikanske virksomheder. Microsoft blev som de første lagt under dette, men siden 2007 har NSA haft adgang til stort set al den data, som de måtte have interesse i. Kun et par museklik væk. De forsøger ganske vist alle at benægte dette, men som 9to5Google.com beskriver, er det ærligt talt lidt for suspekt til at være tilfældigt.

“Hvis man ikke har noget at skjule, har man ikke noget at frygte”  – Nej, måske ikke, men derfor mener jeg ikke, at det giver anledning til at krænke privatlivets fred. Timingen af denne nyhed kommer helt perfekt ift. de blogs, som Iversen og jeg er ved at skrive omkring NemID og sikkerheden af denne. Stay tuned – det er kun lige toppen af isbjerget, som er blevet blottet…

Se videoen ovenfor. Den taler for sig selv.

Læs også: Worst Case Scenario.

Author: Anders Eiler

Anders er serie-iværksætter, programmør og teknisk chef hos Meebox. Uddannet cand.polyt ved Aalborg Universitet og tosset med det meste sport.

3 Comments

 1. Den information har været ude i lang tid efterhånden. Jeg har været til dette fordrag i december:
  http://www.youtube.com/watch?v=qBp-1Br_OEs

  Hvor meget af det der nu er medierne allerrede blev sagt. Eller hvad med ECHELON? Det er også interessant hvordan medierne peger på Obama, hvor det da var Bush administrationen der startede hele projektet.

  Du siger at der er intet at gøre. Der ville jeg dog sige at du ikke har ret. Man kan skifte til åben software til at starte med, man kan have sin email hosted i europa (måske i tyskland hvor privacy er lidt mere værd), man kan gå på gaden og klage over “Telecommunications data retention”. Men jeg vil give dig ret i at man nok ikke kan boykotte alle tjænester fra US baseret virksomheder. Her kan man kun håbe at resten af værdenen får sluttet sig sammen mod denne for form for overvågning.

  • Det er i hvert fald meget, meget svært at beskytte sig, når man tænker på at Google, Facebook, Apple, Microsoft, Yahoo, AOL osv. alle kører igennem USA. Dette er blot nogen af de mange tjenester, som gør det. At man på den måde overvåges uden, at man ved det, er lidt ulækkert på en måde.

   Det er muligt at dele af informationerne har været fremme længe, men nu hvor den store whistle-blower er kommet frem, og medierne for alvor har fokus på det, er der da grobund for, at der kommer fokus på området!

 2. Pingback: Har du noget at skjule? - Anders Eiler

Skriv et svar

Required fields are marked *.